Autóval Görögországba- szabadság négy keréken

Autóval Görögországba- szabadság négy keréken


 • Görögország utazás, nyaralás céljából remek választásnak bizonyul, hiszen területén koncentráltan vannak jelen mindazok a látnivalók és szórakozási lehetõségek, melyek garantálják a tökéletes kikapcsolódást. Nem véletlen, hogy minden évben sok hazai turista dönt úgy, hogy a pihenésre szánt 7-14 napot valamelyik görög üdülõhelyen tölti, és felfedezi a történelmi nevezetességekben bõvelkedõ városokat. Mivel az ország területileg igen nagy, így érdemes úgy szálláshelyet választani, hogy onnan egy-egy napos kirándulások alkalmával viszonylag gyorsan elérhetõek legyenek a megtekinteni kívánt látnivalók.
 • Utazásszervezés során a szálláshely lefoglalásán túl természetesen felmerül az utazás kérdése is. Többféle lehetõség közül választhatnak az érdeklõdõk, így a fapados és hagyományos légitársaságok járatai, az autóval történõ közlekedés, és az évtizedek óta kedvelt szervezett buszos utazások is egyfajta alternatívát képviselnek. Ha a görög utazás során a gyorsaság a legfontosabb, akkor érdemes repülõvel megközelíteni az úti célt. Vannak olyan népszerû szigetek, melyeket kifejezetten ezzel érdemes csak felkeresni, de a szigetvilág szárazföldhöz közelebb esõ tagjait minden gond nélkül elérhetjük komppal is. Ugyan a buszos utazások esetén is lehetõség nyílik fakultatív kirándulások keretein belül felkeresni a környék nevezetességeit, de ez mindenképp idõhöz kötött, amit sokan nem kedvelnek nyaralás során. Egyfajta alternatívát kínál az autóbérlés lehetõsége, melyet a reptérre megérkezve igénybe vehetnek az utasok.
 • Bár a repülõs utazásnál idõigényesebb, és bizonyos felkészülést is igényel a saját autóval történõ utazás, mégis tény, hogy minden évben sokan kelnek útra autóval Görögországba. A legrövidebb út Szerbián és Macedónián keresztül vezet, s a Bogorodica-Coliadesz határátkelõn keresztül lehet megközelíteni Görögországot. Ha útba szeretnénk ejteni Macedóniában az Ohridi-tavat, akkor egy kis kerülõvel, nyugatabbra, Kulatánál lehet belépni a görög területre. Míg buszos utazással nem ritka a 24 órás út, addig autóval Athén is elérhetõ körülbelül 18 óra alatt. Természetesen sok múlik a forgalmon és célszerû idõnként pihenõket is beiktatni.
Autóval Görögországba- szabadság négy keréken

Görög utazás páratlan látnivalókkal


 • Míg a buszos utazások esetében sokan a szervezettséget tartják a legnagyobb elõnynek, addig másoknak pont ez bizonyul hátránynak. Azok számára, akik inkább tartják fontosnak a szabadságot, mindenképpen az autóval történõ utazás javasolt. Ha saját autóval vágunk neki a nyaralásnak, akkor nem kell senkihez sem alkalmazkodni, és valóban akkor és ott állhatunk meg akár pihenni, akár strandolni, ahol mi szeretnénk. Görögország utazás alkalmával is rendkívül sokféle programot ígér, és akár már a szálláshelyre is úgy érkezhetünk meg, hogy közben útba ejtünk egy-két nevezetességet, vagy esetleg megmártózunk valamelyik strandon a tengerben.
 • Essen bármelyik régióra is a választás, útközben érdemes Thessaloniki városát megnézni. Ha nincs is kedvünk hosszas sétákra, de a parton fekvõ Fehér Torony mindenképp megér egy megállót. Az északi üdülõvárosok egymást érik, így Aprovalta, Paralia vagy Sarti is remek választásnak bizonyulnak, akár néhány napos tartózkodás erejéig. A felfrissülés és kikapcsolódás után pedig indulhatunk is tovább Athén felé, vagy áthajózhatunk Zakynthos szigetére. Ha északon maradnánk, akkor sem kell lemondani a görög szigetek sajátos hangulatáról, hiszen Thassos minden valószínûség szerint elnyeri majd a tetszést.
Görög utazás páratlan látnivalókkal

Óvakodjunk a büntetésektõl!


 • A gépjármû kifogástalan felszereltsége alapvetõ követelménynek számít. Azonban nem árt tudni, hogy a görög utazás során a gyorshajtással és az alkoholfogyasztással szemben sem elnézõek a rendõrök. Bár ezekre egyébként is ügyelni szoktunk, de nyaralás idején hajlamosak vagyunk kissé lazábban venni a dolgokat. Figyeljünk tehát arra, hogy mennyivel megyünk, és az alkoholos italok nem csak a meleg, hanem a közlekedés biztonsága és a büntetések elkerülése végett sem ajánlottak.
Óvakodjunk a büntetésektõl!

Autóval Görögországba? Készítse fel a jármûvet!


 • A biztonságos közlekedés nem csak a tapasztalaton múlik, hanem bizony a gépjármû állapotán is. Bár Görögország utazás során maximum egy nap alatt elérhetõ, de a hosszú autózás sokkal gördülékenyebben mehet, ha minden rendben van az autóval. Ellenõrizzük a nyári gumik profilmélységét, és ne várjuk meg, míg a kritikus 1,6 mm közelébe kerül a kopás. Ezen ugyanis a menetstabilitás, a fékút és az aquaplaning ellenállás is múlhatnak. Nem hiányozhatnak az autóból az olyan kiegészítõk, mint az egészségügyi doboz, a pót izzókészlet, a vontató kötél, valamint a láthatósági mellény. Rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk az utasbiztosítás megkötésérõl is, hiszen ezzel egy esetleges szükséghelyzetben rengeteg kiadástól megkímélhetjük saját magunkat.
Autóval Görögországba? Készítse fel a jármûvet!

Kiváló utak, kedvezõ haladás


 • Bár kétségtelen, hogy az olaszországi és horvátországi üdülõhelyeknél messzebb fekszenek a népszerû görög nyaralóhelyek, viszont az útviszonyok kiválóak, tehát lehet haladni autóval. Görög utazás alkalmával például a népszerû észak-görögországi nyaralóhely, Stavros, Budapesttõl körülbelül 1077 kilométerre fekszik. Görögországban fizetõs autópályán haladhatunk, de választhatjuk az elkerülõ utakat is, melyek szintén jó minõségben állnak az autósok rendelkezésére. Fontos azonban, hogy térkép mindig legyen nálunk, ám egy megbízható GPS bizonyul a legjobb választásnak. Lakott területen ne lépjük át az 50 km/h sebességet, országúton pedig a 80, autópályán a 120 az irányadó.
Kiváló utak, kedvezõ haladás

Autóval a szigetekre?


 • Görögország utazás során természetesen nem csak a szárazföldi nyaralóhelyeket és nevezetességeket kínálja, hanem páratlan szépségû szigetvilág is várja a turistákat. S hogy mi a helyzet akkor, ha autóval szeretnénk megközelíteni valamelyik szigetet? Korfu, Rodosz és Kréta esetében a legtöbben a repülõvel történõ közlekedést választják, athéni átszállással. Ha azonban a szigeteken sem szeretnénk lemondani a saját autó jelentette kényelembõl és szabadságtól, akkor lehetõségünk nyílik komppal átkelni egy-egy, szárazföldhöz közelebbi szigetre. Pireusz kikötõjébõl komppal lehet eljutni az egyik legszebb görög szigetre, Santorinire. Szintén megoldható az autós közlekedés vízi úton az északi Thassos szigetére, vagy Zakynthos meseszép területére. Ha a legnépszerûbb szigetek helyett inkább a csendes, kevesebbek által választottak mellett szeretnénk letenni a voksot, akkor is megoldható, hogy saját autónkat is magunkkal vihessük.
Autóval a szigetekre?

1000 kilométer biztonságosan


 • Mint már korábban említettük, a gépjármû állapotán nagyon sok múlik, de ha legalább 1000-1200 kilométert szeretnénk levezetni a tengerig, akkor bizony figyelnünk kell az idõnkénti pihenésre. Hiába a minden kényelemmel ellátott autó, a meleg mégis hatással van a koncentrálóképességre és a közérzetre. Fontos, hogy mindig legyen friss víz az autóban, és ennivaló is legyen nálunk egy hûtõtáskában, így ha dugóba kerülnénk, vagy éppen nincs hol megállni, akkor sem kell nélkülözni semmi lényegeset. Ha megoldható, akkor vezessünk felváltva, és tervezzük meg elõre az útvonalat. Megéri körülnézni az útba ejthetõ látnivalók között is, melyeket akár néhány kilométeres kitérõvel beiktathatunk a pihenés idõtartamába.
 • A görög utazás lehet zökkenõmentes is, mindössze némi elõkészületet és odafigyelést igényel. Ha a balkán szebbnél-szebb tájait testközelbõl élnénk át, és nem mondanánk le egy-egy útba esõ látnivaló megtekintésérõl sem, akkor érdemes a saját autót közlekedési eszközként választani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nem jön ki drágábbra, mintha repülõ vagy buszos utazás mellett tennénk le a voksot. Ha autóval Görögországba utazunk, azt a szabadságot kaphatjuk, amelyet nyaralás során a legtöbben fontosnak tartunk. Nem kell egyetlen üdülõhelyen eltölteni a másfél hetet, és a fakultatív programok gyakran bosszantó szervezetségével sem szükséges kompromisszumot kötni. Görög utazás esetén is válassza a saját autó jelentette kényelmet, szabadságot és korlátlan lehetõségeket! A történelmi nevezetességekben, szórakozási lehetõségekben és páratlan természeti értékekben gazdag ország garantáltan nem okoz majd csalódást.
1000 kilométer biztonságosan

© Copyright. Hotel Rihios | Design by: topwebsitetemplates.org /